Rent vann forhindrer sykdommer

Rent drikkevann og vann til å vaske seg i er grunnleggende forutsetninger for liv og helse.

Dårlige sanitære forhold og dårlig personlig hygiene øker risikoen for overføring av smittsomme sykdommer, for eksempel diaré og orminfeksjoner. Mennesker som mangler disse tjenestene er oftere syke, og barn har en større risiko for å dø. Tilgang til rent vann, tilfredsstillende sanitære forhold og kunnskap om hygiene og hygienevaner er derfor grunnleggende forutsetninger for et produktivt og verdig liv og for å lindre fattigdom.

Tilgang til helsetjenester

I mange land bare øker forskjellene når det gjelder tilgang til helsetjenester. De få, rike har tilgang til sofistikerte sykehus, mens den fattige majoriteten ofte mangler tilgang til helt grunnleggende helseomsorg.
De fleste fattige land har en voldsom mangel på kvalifisert helsepersonell, og ofte er det bare de rikeste som har råd til helsetjenester. For fattige mennesker er konsekvensene alvorlige.

Vi møtte på vår reise til Masikita, Kenya, gutten Julius Lengushuru  på 18 år som brakk armen etter å ha falt av en lastebil. Han skulle i vei og se på en fotballkamp. Dette skjedde i august 2012. Familien tok ham ikke til sykehus før armen nesten var

Gutt med armhelt råtten og holdt nesten på å falle av, og han var nesten død. Hvorfor?? Fordi de var redd de ikke ville være i stand til å betale regningen ..

Etter at vi traff han i Masikita og sa at vi ville betale for behandlingen, har han vært til kontroll og fått beskjed om at det var for tidlig å fjerne skruene i arma. Det ble også gitt klar beskjed om at han ikke kom til å få noe hjelp før gjelda på ca 6000 kroner var betalt… Det er mye penger for en 18 åring i denne landsbyen.

Siste oppdatering om gutten er at han var inn til kontroll i juli 2013 og fikk beskjed om at han var for underernært  til at han kunne fjerne boltene i armen.Helen og Pete ga beskjed om at han kunne være hos dem inntil hans tilstand forbedret seg. Hvordan det går med han nå vet vi ikke, men vi får beskjed når det skjer noe nytt selv om det kan ta tid.

En annen jente som rørte ved oss var jenta Arian som hadde en cyste på nesa som bare vokste mer og mer. Moren hadde heller ingen penger og vi sa selvsagt at her skulle vi bidra slik at jenta ble operert.

jenta med cyste

I mai 2013 skulle Arian egentlig bli operert på et sykehus som Helen og Pete hadde god kjennskap til,med gode referanser. Det ble det ikke noe av, for den amerikanske legen som skulle utføre denne operasjonen kom ikke. Hva som var årsaken til det vet ikke vi.
Det ble undersøkt om muligheten for operasjon på et annet sykehus og ny time fikk de den 20 juli 2013.
På vei til sykehuset kommer de ut for en alvorlig bilulykke.  Arian berger bra, mens moren brekker armen.. to andre som var med blir alvorlig skadd med indre blødninger. De blir fraktet til Helen og Pete,hvor den ene personen dør på vei dit og den andre tar Helen og flyr med sitt fly til Wamba. På sykehuset der blir det konstatert sprukket milt som blir fjernet og vedkommende overlever!
Rita (en av Helen’s ansatte sykepleiere) blir med Arian og moren til Nanyuki for å sette på gips på den brekte arma. Det går bra og de drar videre til det opprinnelige sykehuset i Nyeri hvor Arian skal bli operert.

De oppdager at operasjonen er mer komplisert enn forutsatt og de ønsker ikke å gjennomføre operasjonen… De får ny time 24 august og vi venter spent på resultatet ennå. Håper at det ble operasjon og at den gikk bra

Helen og Pete er  de som jobber på grasrot nivå i Samburuland, Kenya. De får stadige henvendelser fra innbyggerne i distriktet om penge hjelp til operasjoner og andre helse behov. I en mail fra Helen beskriver hun noe de blir spurt om hjelp til. Mye er ganske alvorlige ting som trenger rask behandling og legehjelp.

En jente kom med uutholdelige smerter i ryggen fra Ngurnit. Hun ble kjørt til fysioterapi i Wamba.
En kriger med en utvekst i halsen fra Nairimirimo, ble opererte Nyeri
Kvinne fra Ngurnit med en stor hevelse (stod ikke hvor)ble opert i Nanyuki.
Mann med en fryktelig utvekst på foten , fra Ngurnit ble operert i Wamba
To unge jenter, en fra Ngurnit, en fra Latakwen, har  epilepsi og har fått medisin
En ung jente fra Latakwen med byller og åpne sår alt rundt halsen hennes, som det viser seg har TB, fått medisinmedisin.
Rita (en av Helen’s ansatte sykepleiere) ble utkalt i forrige uke for å hjelpe en kvinne som fikk problemer under fødselen, dessverre døde babyen og Rita og jeg kjørte henne til Baragoi (65 kms) for å redde livet hennes… Desverre ingen hjelp der, så vi måtte kjøre 100 km til Maralal. Her fikk vi hjelp og de reddet livet hennes. Den vakre kvinnen kom senere for å treffe meg og takke for hjelpen for å se meg i går. Hun skylder oss nå 25 000 , -( ca 1700,- nok) som hun kommer til å gjøre alt for å betale ned.

Det vært litt av en påkjenning i de siste månedene når vi har hatt alle menneskene som kommer for å få hjelp, men vi har vært nødt til å begrense hjelpen på grunn av vår finansieringsevne… Noen av dem vil forhåpentligvis klare å betale sine regninger over tid, men du kan se at det haster med å hjelpe ..

Bare for å gi deg en idé om hvordan ting er ut her!
Salaams fra Elkanto .. Helen

Vi ønsker å gi helserelatert hjelp til mange og har så langt ingen prosjekter klare for å gi pengestøtte til.Men behovet for å gi økonomisk støtte til helse er stort og vi vil fortsette dialogen med Helen og Pete for å finne god helseprosjekter vi kan støtte.