Kutter OD-dagen til fordel for stiftelsen Lene Maria for rent vann

Elevene på Olav Duun vgs. har i år valgt å ikke delta på Operasjon Dagsverk (OD). I stedet lager de sin egen aksjon.

NAMSOS: Operasjon Dagsverk arrangeres årlig av norsk ungdom og organiseres i regi av Elevorganisasjonen. Aksjonen består av en internasjonal uke og selve OD-dagen, der elevene bruker dagen på å jobbe og/eller samle inn penger til et godt formål.

Elevene på Olav Duun videregående skole i Namsos har hatt som vane å bidra – men i år tar de for første gang en ny vri.

– I år har elevrådsstyret bestemt å ikke delta på Operasjon Dagsverk, men heller ha en egen aksjon – der pengene går til stiftelsen Lene Maria for rent vann, sier elevrådsleder Lars Haugerøy.

 

Lokalstøtte inspirerer

Grunnen til dette er at mange har opplevd en dalende interesse for OD-dagen de siste åra.

– Blant elevene har det vært litt lite engasjement. Men mange har et forhold til Lene Maria fra Namsos som døde på Utøya, og stiftelsen som jobber for å lage brønner i Afrika i hennes navn, sier aksjonsleder Hilde Sofie Aune.

Hun sier valget om kutte OD til fordel for egen aksjon har ført til ny og sterkere interesse for aksjonen.

– Vi ser at dette skaper større engasjement blant ungdom. Jeg tror folk bryr seg mer når det er lokalt forankra, sier Aune.

 

Studieleder Trine Fagerhaug synes dette er et flott tiltak fra elevenes side og at skolen stiller seg bak valget. Målet er at hver elev i snitt skal samle inn over 200 kroner.

– Vi ser for oss at dette kan være starten på en ny tradisjon. Det trengs rundt 300-350.000 kroner å lage en vannbrønn i Afrika. Vi klarer kanskje ikke samle inn så mye i år, men kanskje til neste år, sier Fagerhaug.

 

Konsert på Woodland

Denne uka er det Internasjonal uke på skolen, mens selve aksjonsdagen er mandag 30. oktober. Da skal nærmere 700 elever i jobb, mens mellom 70 og 80 bøssebærere de nærmeste dagene skal besøke butikker, arbeidsplasser, institusjoner og private heimer – i håp om å samle inn så mye penger som mulig.

Elevene på musikk, dans og drama har pleid å arrangere konsert til inntekt for OD-aksjonen. Også her blir det ei forandring i år. Konserten flyttes til NTE Arena tirsdag 31. oktober og blir en del av Woodlandfestivalen. Inntekt- ene går til Lene Maria for rent vann.

– Det blir en veldig fin og innholdsrik konsert der elever fra alle tre årstrinn bidrar med musikk, dans og video, sier aksjonslederen.